Tudtad-e, hogy mi mindenre gyógyír a sál?

Tudtad-e, hogy mi mindenre gyógyír a sál?



A címet elolvasva nem kell félni, nem akarom megfőzetni veled a sáladat, csak arra kérlek, hogy kösd fel a nyakadra; és még korai a nevetés, ha azt hinnéd, hogy zagyvaságokat fogok összehordani.

Az ősi kínai filozófiában, az univerzumban minden dolog szervesen összefügg, bármit lehet orvosságként használni, ezek közül vannak, amelyek pozitív hatásúak és gyógyítják a betegséget, és vannak, amelyek okozzák.

A kínai orvoslás szerint a megbetegedés nem csupán baj, amitől rettegni kell, hanem az „égiek” általa próbálják tudtunkra adni, hogy az életvitelünk vagy a szokásaink nem helyesek.

Magyarországon már sokan tudják, hogy a nem megfelelő táplálkozás betegséghez vezethet, mégis kevesen fordítanak figyelmet a megfelelő öltözködésre. Ha megértetted a sálak gyógyító mechanizmusát, kérlek gondold át a többi öltözködési szokásodat is.

Ugye azt mondtam, hogy a sál orvosság. Akkor nézzük meg, viselésének milyen hatásai vannak:

1.Segít megelőzni a megfázást

Egy ősi kínai mondás szerint: „…még a halhatatlanok is vigyáznak, nehogy a tarkójukat szél érje” [megj.: itt tarkó alatt elsősorban az agy hátsó részét kell érteni] , mivel a nyaki területen található fontos akupunktúrás pontok azok, amelyeken a legkönnyebben behatol a hideg és a szél ártó [az ártókról ld. később]. Továbbá a nyak köti össze a fejet a gerincoszloppal, és pontosan a gerincen találjuk az ember legfontosabb méregtelenítő meridiánját, a húgyhólyag meridiánt. Ha a hideg-szél ezen a meridiánon keresztül lép be a szervezetbe, akkor egyből bekerül a létfontosságú szervekbe, így gyakran okoz hideg-szél típusú megfázást. Mindössze egy vékony sál képes bebugyolálni ezeket a hidegre érzékeny akupontokat és segít, hogy időben elkerüljük a megfázást.



Lehet, hogy valakiben felmerülhet a kérdés, miért fázunk meg mégis nyáron, ráadásul a nyári megfázásokból nehéz kijönni. Ennek két jelentős oka van: az egyik, hogy mohón faljuk a hideg ételeket, amelyek lehűtik a lépet és a gyomrot, ezáltal sérül az ellenálló képességünk (az utóbbit a kínaiak „helyes qi” –nek nevezik), és nagymértékben legyöngül az immunrendszer. A másik alapvető ok a légkondícionálók körül keresendő. A kinti hőmérséklet magas, a légkondicionált szobában a hőmérséklet alacsony, a hirtelen hőmérséklet változás szintén kikezdi az immunrendszert. De természetesen ezt kivédhetjük azzal az óvintézkedéssel, ha sállal a nyakunkon lépünk be a szobába.

2. Segít megelőzni és gyógyítja a nyakcsigolya bántalmakat

Jelen társadalmunkban a nyakcsigolya betegségek már gyakori problémának számítanak, sőt az érintettek köre egyre jobban kitolódik az alacsonyabb korosztályok felé. Az emberi szervezetben keringő vér 70%-a az agy ellátását végzi, a rövid, keskeny nyakunkon lévő erek szállítják a legtöbb vért. Tehát a nyakcsigolya betegségeket komolyan kell venni.

A nyugati emberek között széles körben ismert az a tény, hogy a nyakcsigolya problémák oka a foglalkozási ártalom, a túlzott igénybevétel, de igazán kevesen ismerik ezeknek a betegségeknek egy fontos faktorát. A kínai orvoslás szerint a betegséget kialakító tényezők az ún. 6 külső ártó, tehát a szél, a hideg, a hőség, a nyirkosság, a szárazság és a tűz. Ezek közül is a szél és a hideg ártó a két csúcstartó. A nyaki terület az emberi test erődje, nem csak, hogy behálózzák az erek, de számos alapvető akupont is található itt. Amikor bejut a hideg-szél ártó és nem kezeljük időben, könnyen előidézhet nyakcsigolya problémákat. Ezért télen van a nyakcsigolya bántalmak „szezonja”. A megelőzés érdekében a hűvös őszi és téli napokon tartsuk melegen sállal a nyakunkat. Hát nem egyszerre hatásos és esztétikus ez az „orvosság”?

3. Megszünteti a derék- és hátfájást

Télen, ha nem hordunk magas nyakú ruhát és nem is viselünk sálat, hacsak egy kevés hideg-szél ártó is beférkőzik, az egész test könnyen „hidegháborús” csatatérré változhat. Ugyanis a nyaki terület egy kapu a hát és derék tájék felé. Korunk embere mindennaposan, hosszú időn keresztül képes ülni a számítógép előtt, így könnyen kialakulhat a nyak-hát-derék izommerevség, a vérkeringés akadályozott, ennek következtében jelentősen meggyengül a külső ártókkal szembeni ellenálló képesség, ilyen helyzetben, ha még a hideg-szél is támad, jelentkezhetnek derék és hátfájdalmak valamint izomgörcsök. Esetenként a fájdalom kisugározhat egészen a vállakig. Amikor a test hosszú időn keresztül ki van téve a hideg-szél rohamozásának még hideg-nyirkos típusú betegség is könnyen kialakulhat.

Egy másik ősi kínai mondás szerint: „megrántom egy hajszáladat és vele mozdul az egész tested” [utalva ezzel a kínai orvoslás holisztikus szemléletére, hogy minden mindennel összefügg]. Mi más szemléltethetné ezt a mondást jobban, mint a nyakunk központi szerepe. Óvjuk hát és tartsuk melegen !

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések